رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه با آغاز دومین فراخوان ثبتنام در جشنواره ملی «نشان نیکوکاری»، دامنه مشارکت موسسات خیریه و مراکز نیکوکاری گسترش یافته است، گفت: در این دوره، ارزیابی تشکلها بهصورت داوطلبانه و بر اساس شاخصهای علمی و تخصصی انجام میشود و متقاضیان تا پایان شهریور فرصت دارند مستندات خود را برای داوری و سطحبندی ارائه دهند.
نشست خبری دومین فراخوان ثبت نام در جشنواره ملی «نشان نیکوکاری» صبح امروز (یکشنبه، چهارم خرداد ماه) با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
در این نشست، حجت الاسلام احمد شرفخانی با اشاره به اینکه خدا را شاکریم در کشوری زندگی می کنیم که در آن انفاق، احسان و نیکوکاری جزو پایه های اصلی این تمدن محسوب می شود، گفت: در کشور ما مردم برای توسعه، ارتقای بهتر، علم و فرهنگ از اموال خود گذشته اند و در عرصه نیکوکاری و انفاق تلاش می کنند.
دبیر دومین جشنواره نشان نیکوکاری با اشاره به اینکه در کشور ما ۲۳۰ هزار موقوفه و ۸۰۷ وقف با تنوع نیات وجود دارد، افزود: مردم وقتی احساس نیاز کردند وارد امر خیر شدند و احسان و وقف امروز به فرهنگ اصیل ایرانی تبدیل شده است.
فعالیت بیش از ۱۵ هزار خیریه دارای مجوز در کشور
وی با اشاره به افزایش مرکز نیکوکاری بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: امروز بیش از ۱۵ هزار تشکل خیریه و مرکز نیکوکاری در کشور با مجوز فعالیت می کنند و قریب به ۸۰ هزار تشکل جهادی، موسسه و خیریه در کشور وجود دارد.
حجت الاسلام شرفخانی با اشاره به اینکه اقدامات خیرخواهانه امری تخصصی، فنی، حرفه ای و موضوعی علمی است، گفت: برای انجام کار خیر باید ابعاد علمی، روانشناسی و ابعاد وجودی مورد توجه قرار گیرد تا انجام شود. از طرفی برای تشکل های خیریه ساختار شفاف و جمع آوری منابع علمی طراحی شود؛ به همین جهت است که می توان گفت تشکل خیریه کاری تخصصی به تمام معنا است.
وی با اشاره به اینکه ارتقای کیفی تشکل های خیریه یک اقدام ضروری است، اظهار کرد: در کشورهای دیگر شاخص هایی برای ارتقای تشکل های خیریه در قالب انتخاب نیروی انسانی، برگزاری دوره آموزشی و کارگاه طراحی می شود و برای آنکه یک تشکل بداند که در چه سطحی است باید هزینه برای ارزیابی سطح کیفیت انجام دهد اما در کشور ما چنین ساختاری وجود ندارد.
دبیر دومین جشنواره نشان نیکوکاری در ادامه ابراز کرد: ما با حضور اندیشمندان و اساتید علمی که در عرصه فعالیت های اجتماعی کارهای ارزشمندی انجام داده اند، نشست هایی برگزار کردیم و به این نتیجه رسیدیم که سطح بندی موسسات خیریه و تشکل ها از طریق اقدامات آنها و به صورت داوطلبانه باید صورت بگیرد نه با شکل الزام آور؛ به همین جهت سال گذشته اولین دوره جشنواره نشان نیکوکاری را برگزار کردیم.
اعطای نشان نیکوکاری به ۲۷ خیریه
رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به شرکت بیش از یک هزار تشکل و موسسه خیریه در این جشنواره گفت: ۲۷ تشکل خیریه سال گذشته موفق به کسب نشان نیکوکاری و برخی از موسسات و تشکل ها نیز به عنوان شایسته تقدیر معرفی شدند.
وی به اهداف برگزاری دومین جشنواره نشان نیکوکاری اشاره کرد و افزود: تجلیل از تشکل های خیریه موفق، ایجاد انگیزه و ترویج فعالیت های خیرخواهانه، فرهنگسازی و تبلیغ در امر تخصصی، معرفی نمونه های موفق برای الگوسازی، کمک به موسسات خیریه برای شناسایی نقاط ضعف و قوت آنها از جمله اهداف برگزاری این جشنواره است.
دبیر دومین جشنواره نشان نیکوکاری ادامه داد: نگاه ما این است که از ظرفیت های مختلف برای ارزیابی تشکل های خیریه استفاده کنیم؛ به همین جهت اعلام می شود که مراکز نیکوکاری و موسسات خیریه از طریق سایت نشان نیکوکاری تا پایان شهریورماه فرصت دارند تا مستندات خود را بارگزاری نمایند. بعد از این مرحله مستندات ارائه شده توسط هیئت داوران و کمیته ارزیابی مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت در دی ماه ۱۴۰۴ اختتامیه دومین جشنواره نشان نیکوکاری برگزار می شود.
مخاطبان جشنواره
وی به تفاوت های دور دوم این جشنواره با دور اول پرداخت و تصریح کرد: سال گذشته موسسات خیریه ای که مجوز از وزارت کشور، سازمان بهزیستی، وزارت ورزش و جوانان و فراجا داشتند، امکان شرکت در این جشنواره را داشتند و امسال مراکز نیکوکاری که با مجوز کمیته امداد امام خمینی (ره) فعالیت می کنند نیز در این جشنواره می توانند شرکت کنند. در واقع می توان گفت سه گروه به عنوان گروه های اصلی این جشنواره محسوب می شوند؛ موسسات خیریه خدماتی و حمایتی، موسسات توسعه زیست بوم و موسسات تحت نظر کمیته امداد امام خمینی (ره).
وی خاطرنشان کرد: در مراسم اختتامیه این جشنواره ۱۰ موسسه خیریه نشان نیکوکاری دریافت خواهند کرد، یک موسسه در بخش توسعه زیست بوم نشان نیکوکاری دریافت خواهد کرد و در بخش مراکز نیکوکاری کمیته امداد امام خمینی پنج مرکز نشان نیکوکاری و هفت مرکز نیز به عنوان شایسته تقدیر اعلام می شوند.
انتظار خیریه ها از دولت
بنا بر این گزارش، در ادامه این نشست، محمدحسین رضایی، عضو شورای سیاستگزاری دومین جشنواره نشان نیکوکاری و مشاور وزیر بهداشت در امور خیرین بر لزوم حفظ کرامت خیرین از سوی نظام تاکید کرد و گفت: در دولت شهید رییسی خیرین اقدام به احصای ۱۶ مسئله برای تقویت و مشکلات خیرین ارایه نمودند و برای آن ۳۷ راه حل مطرح کردند. امروز خیرین انتظار دارند که به موارد مطرح شده توجه شود و دولت ها تسهیل گر در فعالیت های خیرین باشند. خیرین نیازمند تشویق نیستند اما دولت باید آنها را شریک راهبردی خود بداند و قوانین تسهیل گر برای آنها تضمین کند و به تعهدات خود عمل نماید.
وی سامانه سخا وابسته به کمیته امداد امام خمینی(ره) را یکی از سامانه هایی دانست که در انگیزه بخشی برای خیرین و تخصصی شدن فعالیت آنها نقش تاثیرگذاری داشته است.
این گزارش می افزاید، در ادامه این نشست، محمدمهدی جعفری، دبیر علمی و ارزیابی دومین جشنواره نشان نیکوکاری نیز با اشاره به اهداف و شاخصه های مدنظر در برگزاری این جشنواره، گفت: معرفی موسسات خیریه الگو در کشور و شناسایی قهرمانان امر خیر و نیکوکاری، حفظ و صیانت اجتماعی موسسات خیریه، انگیزه بخشی به خیرین، معرفی خیرین الگو برای مدیران دولتی و بخش خصوصی و کمک به موسسات خیریه برای بهتر فعالیت کردن از جمله این اهداف است.
وی با ارزیابی دستاوردهای اولین دور این جشنواره گفت: دور اول این جشنواره یک نمونه موفق از مشارکت بخش دولتی و غیردولتی و همکاری و تعامل بین مردم و دولت بود، از طرفی کلیه فرآیندها و ارزیابی و داوری جشنواره توسط مجموعه های غیردولتی انجام شد و هیچ دخالتی توسط نهادهای دولتی در این جشنواره نبود و اعطای تندیس نشان نیکوکاری در دور اول توانست به مسیر حرکت موسسات خیریه کمک کند تا آنها احساس مسئولیت بیشتری در قبال وظایفشان داشته باشند؛ از طرفی شاهد بودیم بسیاری از موسسات خیریه و تشکل هایی که در دور اول این جشنواره شرکت داشتند از شهرهای دورافتاده و استان های مختلف بودند که توانست ظرفیت های موسسات خیریه در اقصی نقاط در کشور را معرفی کند.
دبیر علمی و ارزیابی دومین جشنواره نشان نیکوکاری خاطرنشان کرد: در دومین دوره این جشنواره فرآیند ثبت نام به صورت تعاملی انجام و ثبت نام کنندگان در سامانه خود ارزیابی هم انجام می دهند. نسبت به سال گذشته فرآیند ثبت نام و ارزیابی تغییر یافته و شاخص های داوری نیز دقیق تر شده است.
وی در پایان به تهیه و تدوین کتاب موسسات خیریه اشاره کرد.
بنا بر این گزارش، سعادت، دبیر اجرایی جشنواره نیز اثربخشی خدمات اجتماعی، تامین منابع برای موسسات، انضباط مالی، شفافیت و پاسخگویی، معرفی ساختار و الگوهای راهبردی را از جمله موارد مورد توجه در این جشنواره دانست و گفت: دبیرخانه این جشنواره از اکنون فعال شده است و برای موسسات و تشکل های خیریه و مستندات شان گواهی ارایه می شود